Tekstilna vlakna

Materijal za željeni model biramo po svojoj predstavi o boji, uzorku i kvalitetu.Na ceduljici što visi sa strane bale tkanine zabeleženi su podaci o sirovinskom sastavu, širini i eventualnom skupljanju materijala.

Najčešće upotrebljavani materijali se dele na prirodna i hemijska.

Prirodnih materijala ima biljnog i životinjskog porekla.

Biljnog porekla su pamučna i lanena tkanina. Tkanine ovih vrsta dobro upijaju vlagu, ugodne su za nošenje, gužvaju se, podnose pranje i otkuvavanje, a neobrađeni pamuk se skuplja. Treba se pridržavati uputstva za održavanje tkanine.

Životinjskog porekla su vuna, svila i ostali životinjski materijali.

Vuneni materijali su elastični, topli, ne gužvaju se. Materijali od čiste runske vune imaju znak č.r.v. Ovi materijali se čiste hemijskim putem.

Svileni materijali su najskuplji prirodni materijali. Udobni su za nošenje. Na dodir i po sjaju su izvanrdni. Peru se ručno ili čiste hemijski.

Ostali životinjski materijali su Kamilja dlaka, angora, kašmir. Često su mešavina sa vunom. Čiste se hemijskim putem.

Hemijskih materijala ima polusintetičkih i sintetičkih.

Polusintetički su viskoza i acetat. Celulozni polusintetički materijali slični su svili mogu se obraditi i protiv gužvanja i skupljanja. Tkanine su vrlo sjajne.

Sintetički su  poliakril(Dralon, Orlan), poliamid(Najlon, Perlon), poliester(Trevira, Diolen). Ovi materijali su po izgledu slični pamuku,vuni i svili. Materijali su trajni, ne gužvaju se i ne skupljaj, a lako se održavaju. Poliester se najčešće meša s pamukom, poliakril je sličan vuni i upotrebljava se za pletene materijale. Potrebno je priržavati se uputstva za održavanje.

TEKSTIL

Svojstva tekstilne robe zavise o vrsti sirovina ili vlakana od kojih je materijal napravljen te o načinu prerade, prema kojoj se roba deli na tkanu, pletenu i ostalu(netkanu i nepletenu) robu.

Tkanje je najpoznatija tehnika proizvodnje tekstila. Tkanine razlikujemo po načinu i zakonitostima prepletanja niti osnove i niti potke.

Pletenine se takođe međusobno razlikuju po načinu nastajanja odnosno spajanja petlji.

Platno nastaje najjednostavnijim načinom tkanja, u kojem niti potke prelaze naizmenično ispod i iznad niti osnove, pa su lice i naličje tkanine jednaki, na primer, pamučno ili laneno platno, puplin, kreton ili cic, batist, taft.

Panama je platno u kome dve ili više niti potke naizmenično prolaze ispod pa iznad dve ili više niti osnove. Tkanine su labavije , mekše i kratkotrajnije od platna. Na primer, panama za košulje i haljine, podloga za vezenje.

Keper je tkanina u kojoj nit potke prelazi preko dve od četiti niti osnove, a u sledećem redu nit potke se pomeraju za jednu nit osnove levo ili desno, te nastaju vidljive dijagonalne pruge. Na primer, džins, gabarden i serž.

Riblja kost tkanina slična keperu u kojoj izmenom dijagonalnih crta nastaje cikcak- uzorak, a on je naglašeniji sto se tka u više boja.

Atlas ili saten su tkanine koje imaju lice drugačije od naličja. Lice je sjajno i glatko, naličje mutno. 

Žakar se tka na posebnim tkalačkim mašinama s dodatnim uređajuma. Uzorci su raznoliki, često krupnih jedinica uzorka ili posve bez njih. Na primer, damast, brokat.

Industrijska pletenina sastoji se od vodoravnih redova petlji, sličnih onima u ručnom pletenju, rastegljiva je, jednostruko je ili višestruko pletena. Na primer, trikotaža za donji veš, žersej.

Frotir tkani ili pleteni ima na površini vidljve šišane ili cele petljice.

U ostale (netkane i nepletene) robe vlakna se slažu u slojeve i međusobno spajaju dok se ne postigne željena debljina i gustoća. Spajamo ih mehanički ili hemijski, sa podlogom ili bez nje. Na primer, vatena međupodstava, fizelin. 

 ODRŽAVANJE  

Odeća će biti trajnija što se brižljivije pridržavamo uputstva za negu i održavanje tkanine.

Ako uz tkaninu ne dobijemo odgovarajuće uputstvo , tada se radi postojanosti boja opere mali komadič te tkanine i proveri kako se pegla.

Tkanine koje se jako skupljaju treba pre krojenja oprati i ispeglati.

Prikazani simboli odnose se na pranje, peglanje i hemijsko čišćenje, na šta valja obratiti pažnju već pri odabiru materijala.

Brojevi na naslikanom vedru označava najvišu dopuštenu remperaturu vode pri pranju, a crta ispod vedra znači da se naročito obazrivo treba postupati u toku pranja. Osetljive tkanine zahtevaju samo ručno pranje

što je obeleženo crtežom ruke u vedru. Precrtano vedro znači da se tkanina ne sme prati.

Oznaku precrtanog trougla sve ređe viđamo jer je danas beljenje hlorom vrlo retko.

Međunarodne oznake za peglanje obeležene su s 1 do 3 tačke na crtežu pegle:

•        blaga temperatura peglanja

••      umerena temperatura peglanja

•••     visoka temperatura peglanja

Precrtana pegla znači da se ne sme peglati.

Hemijsko čišćenje pokazuje kružnica sa slovnim znakovima različitih sredstava za čišćenje.

SAVETI ZA ODABIR MATERIJALA

Pre kupovanja materijala za šivenje dobro je raspitati se o njegovom sastavu. Podaci o sastavu i načinu održavanja  navedeni su na ceduljici obešenoj o svakoj bali materijala. Ne može se uvek na prvi pogled zaključiti da li se radi o prvorazrednoj ili osrednjoj tkanini, zato evo nekoliko saveta koji će pomoći pri procenjivanju.

 1. Materijal mora biti ravnomerno tkan ili pleten. Neujednačenosti će se najlakše uočiti gledajući materijal prema svetlu. Pazite i na greške u tkanju. Tkanina mora biti čvrsta, a niti se ne bi smele lako razvlačiti u tkivu.
 2. Tkanine u boji moraju biti ujednačeno obojene. Na pregibima ne sme biti izbledelih ili svetlijih pruga.
 3. Tkanina ne sme biti ukoso razvučena. Niti potke moraju biti vodoravne na osnovu.
 4. Nakon gužvanja i stiskanja nabori se na dobroj tkanini izravnjavaju sami od sebe i ubrzo nestanu.
 5. Pletenine moraju biti rastegljive. Na primer, pletenina široka 10 cm mora se još 2,5 cm. Nakon provere rastegljivosti, pletenina mora ponovo poprimiti prvobitnu širinu.

Količinu potrebnog materijala obično su upisane uz svaki model, ali ako to nije slučaj uz pomoć kroja možemo odrediti koja je količina materijala potrebna.

Kariranih ili prugastih materijala treba kupiti uvek malo više. To isto vredi i za tkanine s jedinicom uzorka i bordurom, te za dlakave tkanine kao sto je pliš ili somot. Opšte je pravilo: ako niste sigurni, bolje je da nabavite malo više materijala.

Advertisements

10 коментара (+додајте свој?)

 1. anastasija
  сеп 15, 2010 @ 18:29:28

  dobar dan ,molimo vas da nam odgovorite gde moze da se kupi laneno platno od cistog lana i neka fina mesavina lana i pamuka,zahvaljujemo!

  Одговор

  • sveosivenju
   сеп 15, 2010 @ 21:19:02

   Ja imam jednu naviku, možda je i mana, volim i jako sam ponosna na sebe kada naiđem na neki kvalitetan materijal po niskim cenama. Iz tog razloga volim da posećujem radnje Italtesa u Beogradu, gde se prodaje metraža na kilo. Trenutno do prvog novembra ima veliko sniženje u istoimenoj radnji ali samo u radnji koja se nalazi na Autokomandi, ispod podvožnjaka. Tamo sam pronašla puno lepih, jeftinih i kvalitetnih materijala. Pošto se radnja zatvara ne dopunjuju je sa robom, samo ono sto ima radnji. Može se naći lanenih, pamučnih, vunenih materijala, satena, postava, zavesa, za posteljinu i mislim da bi je trebalo posetit, naravno ako ste u mogućnosti.

   Одговор

 2. BOGICA
  нов 01, 2010 @ 01:27:38

  gde mogu da kupim materijal na veliko povoljno posto bih sijo pogrbnu galanteriju-tekstil. radi se o materijalu taft, saten, brokat, svila.

  Одговор

 3. milka
  мај 16, 2011 @ 21:44:36

  imate ital tes u starom merkatoru,udjete dole u prizemlju i pokretnim stepenicama na gore svasta ima

  Одговор

 4. vera
  авг 06, 2011 @ 22:50:07

  ima Itales u zapadnom bulevaru

  Одговор

 5. maxi
  сеп 06, 2011 @ 13:41:26

  jel znate gde mogu da pronadjem karirani materijal u crno beloj, ili plavo beloj varijanti za sivenje torbi i/jastuka jastuka?

  Одговор

 6. stlingam
  окт 07, 2011 @ 10:14:48

  radnja Italesa na autokomandi radi ponovo smanjili su malo prostojije , naime jedan deo su izdali nekome ,ali rade !

  Одговор

 7. Nadya
  апр 05, 2012 @ 19:45:27

  Da li znate gde ima da se kupi karirani materijal za haljinu-zelene boje, a da su ivice kvadrata crvene, a unutra su kvadrati isto zeleni? 😉 nadam se da nisam mnogo zapetljala. 😉

  Одговор

 8. Marija krojacica
  авг 30, 2012 @ 01:47:22

  Ubedljvo najbolji izbor materijala imate u Italtes-u kod Kalenic pijace,obavezno svratite,sigurno cete pronaci nesto lepo. Vec godinama kupujem tamo i zaista sve pohvale za njih.

  Одговор

 9. Marijana
  апр 06, 2013 @ 21:58:54

  Poštovani,
  Da li biste znali da mi kažete koji je to dobar materijal koji pravi “sauna efekat“ tj. sašila bih neke biciklističke pod kojim bi se telo znojilo? Pretpostavljam da postoji takav materijal jer su takvi detalji skupi?

  Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Unported .
%d bloggers like this: