Mali rečnik krojačke terminologije

OPŠIVAK: Deo tkanine, koji služi za opšivanje ivica izreza. Ovaj deo po pravilu krojiti posebno.Međutim, kod pravih ivica opšivak se može i direktno ukrojiti. Prilikom obrade opšivak se jednostavno preklopi na unutrašnju stranu. Opšivak se uvek kroji u istom padu niti tkanja kao i odgovarajući model.

RASTEZANJE: Ovaj detalj je važan prilikom davanja oblika modela. Na kroju je ivica, koju treba malo rastezati, ucrtana kraće od gotovog šava. Tkanina se lagano rasteže pod peglom i vlažnom krpom, ili pod  peglom sa parom.

PRENOŠENJE: Ovim postupkom se služimo prenošenju krojnih delova firc-bodovima na već iskrojene delove tkanine.Veoma je važno da se kopirane linije vide i sa lica tkanine, naročito na finijim tkaninama. Šivenje se radi duplim nitima i dugačkin firc-bodovima zahvatajući oba sloja tkanine. Niti se ne zatežu, već ostaju na površini u vidu omčica od 1 cm visine. Zatim se slojevi tkanina malo razvuku sve dok se niti ne zategnu. Prorezati niti duž sredine između slojeva. Ostaju omčice na površini kao oznake.

OPŠIVANJE: Gajtani, kose trake i paspuli prišivaju se uz spoljne i unutrašnje ivice podjednakom širinom. Opšivanje služi kao ukras i kao završavanje ivica.

NADRAŽAVANJE: Ivica koja se nadražava ucrtana je na kroju duža od gotovog šava. Rukom prišiti ivicu direktno duž linija šava sitnim bodovima zatežući pomoćne niti na odgovarajuću dužinu. Višak upeglati vlažnom krpom ili peglom na paru pazeći da se tkanina ne nabere.

PODLOGA: Podloga služi za jačanje krojnih delova ili ivica. Podloge se proizvode u raznim kvalitetima. Veoma su praktične sve vrste fizelina. Kod fizelina i sličnih podloga ne mora se voditi računa o padu niti tkanja (na primer, kao kod organdina ili vunenih i lanenih tkanina). Pri krojenju podloge moraju se dodavati dodaci. Dovoljno je ½ cm. Podloga uvek dolazi na naličje tkanine.

NABIRANJE: Štepati iznad i ispod linije šava krupnim bodovima. Donje niti zatezati prema odgovarajućoj širini, a krajeve niti odmotati oko popreko prikačenih čijoda. Ravnomerno rasporediti nabrani deo. Posle štepanja šava izvući sa lica nabrane niti.

POSTAVLJANJE: Ukoliko u uputstvu za izradu modela nije drukčije navedeno, delovi od postave kroje se i šiju na isti način kao delovi od tkanine. Postavu prikačiti sa naličja na naličje sa unutrašnje strane modela, zatim podviti ivice postave (ukoliko se ne zahvataju u šavovima, kao na primer kod obrade pojasa suknje) i prišiti sitnim bodovima.

RUPICE ZA DUGMAD: Rupice se, po pravilu (ukoliko nije drukčije predviđeno u uputstvu) rade mašinom.

PAD NITI TKANJA: Kod tnanine sa površinskom strukturom, kao na primer, kod somota, prugastog somota, pliša i sličnih tkanja, površinske dlačice tkanja određuju smer krojenja. Smer pada niti tkanja određuje se kada se rukom lagano pređe površina tkanja. I tkanine sa veoma ravnom površinskom strukturom, kao na primer čojica ili mekana vunena tkanja, mogu imati odgovarajući pad niti. Kod tkanina sa određenim padom niti svi krojni delovi jednog modela kroje se u istom smeru. Pravac pada niti uvek je posebno ucrtan u odgovarajućim krojnim delovima.

OBRUBLJIVANJE: Ovim postupkom označava se spajanje dva dela tkanine štepom. Posle štepanja tkaninu okrenuti pri čemu se dodatak šava spaja sa ivicom. Obrubljivanjem se, na primer, obrađuju obšivci, kose trake i našivci. Da bi ivica šavova ostala ravna zaseći dodatak šava na½ cm širine. Kod okruglina prorezati sve od samih štep bodova. Ako se opšivaju uglovi dodatak šava prorezati koso u uglu sve do samih štep-bodova.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Unported .
%d bloggers like this: