Kako uskladiti boje?

Gde god se okrenemo vidimo svet u bojama. Boja je lični ,čulni doživljaj kojeg u mozgu stvara svetlost prolaskom kroz oko. Iz toga prizilazi da je raspoznavanje boje zahtevan proces u kojem učestvuju svetlost, objekat i mozak. Fizikalno se opisuje kao elekromagnetno zračenje različitih frekvencija i talasnih dužina.

Boje su jedna od najvažnijih pojedinačnih dizajnerskih elemenaa sa kojima raspolažemo. Zato je svakako dobro znati kako ljudsko oko doživljava boje.

Kako od mnoštvo boja izabrati kombinciju koja je oku prijatna? Kako se odlučiti?

Pravilo je jasno: „Ona kombinacija boja koja čim je pogledate izazove u vama emocijalnu reakciju, uzbuđenje – ta je prava za vas!”

Boja koja je „vaša” u trenutku izbora ne mora biti ona za koju već godinama govorite da je vaša. U vama upravo sada vibrira neka boja koju zapažate češće nego ostale, koja vam se svuda nameće i to možda nije boja koja je sada IN ili je predlog nekog medija ili vrišti iz svakog izloga. Osluškujete sebe, posmatrajte svoje reakcije, osećajte… imate intuiciju, ona vam sve govori. Samo strpljivo, ako ne znate odmah pričekajte, odgovor će doći.

Krug boja je odlično sredstvo za proučavanje i vežbanje kombinovanja boja. Ovo smo učili u osnovnoj školi. Ako vam je ova lekcija iz likovnog vaspitanja nekako promakla i ne osećate se prijatno u kombinovanju boja, proučite malo ovu temu i uživajte jer i vi možete da uklopite boje.

Postoje tri osnovne ili primarne boje. To su crvena, žuta i plava.

Zatim tri sekundarne boje koje su dobijene mešanjem dve primarne boje. To su ljubičasta (crvena + plava), zelena (plava + žuta) i narandžasta (crvena + žuta).

I šest tercijarnih boja koje nastaju mešanjem primarnih(osnovnih i sekundarnih boja: narandžasto-crvena, žuto-narandžasta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta, crveno-ljubičasta.

Bela, crna i siva su neutralne boje.

Krug boja se deli na tople i hladne boje. Isto tako postoje tonovi osnovnih boja, svetliji ka beloj, tamniji ka crnoji mutni ka sivoj.

Kombinovanje ili harmonija boja

Ima mnogo teorija i šema vezano za kombinovanje boja koje nam pomažu kako ukombinovati boje međusobno. Neke od njih su:

 – analogna šema: to su tri boje koje se nalaze jedna pored druge u krugu boja, dobićete smirene, harmonično sveže kombinacije. Jedna boja treba da bude dominantna, druga da je podržava, a treća se koristi  da bi ih istakla.

komplementarna šema: to su dve boje  koje stoje jedna naspram druge. Dobićete živu i intezivnu celinu.

šema trougla: to su tri boje koje su na jednakom odstojanju jedna od druge na krugu boja. Dobićete neobične i uzbudljive kombinacije. Uvek jedna boja je dominantna a druge dve je ističu.

– u šemi razdvojeno komplementarnih boja koristi se jedna primarna boja u kombinaciji sa dve boje koje se nalaze uz komplement te primarne boje.

monohromatska šema: koriste se nijanse samo jedne boje.

šema pravougaonika: koriste se četri boje smeštene oko dve komplementarne boje. U ovakvoj kombinaciji je najbolje da se odlučite da jedna boja bude dominantna i  obratite pažnju na balans između toplih i hladnih boja.

-u kvadratnoj šemi koriste se četri boje koje su na jednakim rastojanjima na krugu boja.

 Koncept uklapanja boja je u stvari veoma jednostavan – određene kombinacije ili ublažavaju ili ističu dominantnu boju.

Kada shvatite krug boja kombinovanje i slaganje boja u prijatne prizore postaje veoma lako.

Eksperimentišite sa bojama i iznenadićete se koliko mogućnosti postoji i svoju garderobu ćete nositi na neki novi i lepši način. Jednostavno ćete više uživati.

Advertisements

1 коментар (+додајте свој?)

  1. dragicap
    нов 11, 2010 @ 13:12:04

    Divan tekst i lep i koristan blog.Družićemo se i u buduće.
    Veliki pozdrav!

    Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Unported .
%d bloggers like this: