KARIRANE TKANINE

Rad s kariranim tkaninama zahteva veoma veliku pažnju i preciznost.

Važno!

 Kada se kupuje tkanina sa krupnim kariranim dezenom, ni u kom slučaju ne treba štedeti na količini materijala. To se primeti tek kod krojenja. Da bi se dezen lepo i tačno uklopio u šavovima, moraće da otpadne čitav motiv ( visina i širina kariranog motiva).

Krojenje

Za sve karirane tkanine važe sledeća pravila:

1)Linije sredine treba uvek da prolazi kroz sredinu jednog motiva ( kvadrata ili pravougaonika), ili tačno između dva motiva, da model ne bi dao utisak da je ukrivo skrojen. Kod koso krojenih delova, npr. zvonastih sukanja, linija sredine prolazi dijagonalno kroz motive.

2) Da bi se karirani dezen tačno uklopio u šavovima, ivice poruba suknja i ivice struka gornjih delova haljine treba da leže na istoj pruzi dezena.

3)Dezen rukava treba isto tako da se uklopi u dezen haljine odn. bluze. Krojne delove od hartije treba položiti na tkaninu tako da oznaka na prednjem delu rukava za našivanje leži na istoj pruzi dezena kao i oznaka za našivanje rukava na prednjem delu bluze.

4) Džepovi treba da su po mogućstvu „nevidljivi” ukoliko nisu krojeni ukoso. Stoga ih treba krojiti tek posle probe modela.

5) Prvo označiti tačan položaj džepova na modelu, zatim prekopirati oblik džepa i tačan smer dezena na modelu, pa prozirnu hartiju staviti na tkaninu tako da se poklope iste pruge dezena i onda iskrojiti džep.

Savet

Karirana tkanina treba po mogućstvu da se kroji na jednostruko raširenom materijalu, jer kada se kroji udvostručena tkanina, ma koliko da su pažljivo pričvršćeni slojevi, ona uvek može da se pomeri za koji milimetar.

Stoga se iskroji prvo jedna polovina, npr. jedan prednji deo. Zatim prevrnuti deo i tako ga pričvrstiti na tkaninu da se dezen kod oba sloja tačno poklapa. Treba imati u vidu da treba iskrojiti jedan desni i jedan levi deo.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Unported .
%d bloggers like this: