Kroj sa krojnog lista burdinog magazina

Za svakoga ko se danas bavi šivenjem postoji veliki izbor pojedinačnih krojeva i krojnih šema, priloženih u modnim časopisima.

Najpoznatiji magazin sa gotovim krojevima na našim prostorima je Burda style.Magazin je na nemačkom jeziku i  izlazi jednom mesečno. Uz magazin se dobija i knjižica sa prevodom za izradu svih modela iz magazina i krojni listovi.Možete ga kupiti na svim kioscima.

 

Svaki krojni list je označen slovom (A-H) na kojem se nalazi željeni kroj,brojevi strana kroja  iscrani različitim crtama i u četri različite boje (crna, crvena, zelena i plava).

U knjižici su uz ime i broj modela navedeni i slovo pod kojim se vodi krojni list, izgled crte krojnih delova, popis potrebnog materijala, uputstvo za rad, sled radova i plan krojenja.

Na gornjoj i donjoj ivici  krojnog lista nalaze se brojevi krojnih delova.

Dva su načina prenošenja krojnih delova na papir:

1. Papir za prenošenje kroja položimo pod krojni list i prođemo po određenoj crti krojnih delova zupčastim krugom.

2. Kroj kopiramo pomoću providnog papira, koji ima da se kupi u knjižarama.

U oba primera moramo paziti da sledimo uvek istu crtu kroja i da prenesemo sa krojnog lista i sve potrebne oznake, karakteristične tačke, mesto za rajfešlus ili našivak za dugmad, sredinu spreda i pozadi, smer niti, položaj džepova, nabiranje, odovratnik, umetke itd.

Kada prenesemo na kroj sve crte i oznake, još jedanput proverimo da li naše lične mere odgovaraju onim u kroju, i tek tada možemo izrezati kroj i koristiti ga.

1 коментар (+додајте свој?)

  1. Повратна веза: 2010 in review « Sve o šivenju

Постави коментар

Licenca

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Unported .